Aussie Outback

Door: Yvonne

Blijf op de hoogte en volg Yv&Ro

13 December 2011 | Australië, Alice Springs

G’day Mates!

Toen we 4 jaar geleden in Australië waren, zijn we op slag verliefd geworden op dit land. De mensen, de sfeer en de mooie natuur maakten dat we hier gewoon niet weg konden blijven. En wat een geluk hebben we dat we dit land niet alleen gaan zien, maar samen met onze lieve vrienden Henk & Gabrielle en straks ook met mijn (Yvonne’s) ouders (Rob en Bep) en zusje Monique en zwager Arno. We blijven hier de hele maand december en zullen met z’n allen de feestdagen door gaan brengen.

Maar we beginnen met een tocht door de outback van Australië. Bij aankomst in Darwin werden we al opgewacht door Henk & Gabrielle. Wat geweldig om hen weer te zien! We moesten natuurlijk wel even uitgebreid bijpraten de eerste avond, dus we gingen even lekker op pad voor een verkoelend biertje (want ja, zelfs ’s avonds is het boven de 30 graden).

En toen kwam voor ons de cultuurshock: wat een bizarre prijzen! Voor 4 biertjes betalen we zo’n 24 dollar (20 euro). In Vietnam waren 4 biertjes 1,30 euro (okee, dat is wel extreem goedkoop). Al snel bleek dat ook de overige dingen duur waren. In de supermarkt betalen we 5 euro voor een kilo appels, 5 euro voor wat hamburgers etc.

Maar gelukkig hadden we al rekening gehouden met hogere prijzen, dus we zijn nog niet bang dat we eerder naar huis moeten omdat het geld op is :)

Nadat de kroegen dicht gingen, was het voor ons ook wel het moment om ons bedje maar op te zoeken, uitgepraat waren we nog lang niet, maar gelukkig hebben we daar de komende periode lekker de tijd voor.

In Darwin hebben we eigenlijk niet zoveel gedaan: lekker in het zwembad gelegen, naar de lagoon gegaan om in een andere omgeving te gaan zwemmen, vervolgens weer naar het zwembad gegaan... Heerlijk om te ontspannen! Darwin heeft vast wel mooie dingen te bieden, maar wij besloten om rustig aan te beginnen.

We keken erg uit naar de camper. Deze konden we de volgende dag ophalen. Eerst moesten we een instructiefilm kijken zodat we een beetje een idee hebben hoe alles werkt. Vervolgens gingen we op pad. Henk wilde graag rijden en beet de spits af. Al snel reed hij net zo relaxed in de camper als in zijn eigen auto. Ideaal.

Qua route is het eigenlijk wel heel makkelijk: we nemen de Stuart Highway helemaal van Darwin tot Adelaide: 3021 km over dezelfde kaarsrechte weg. Af en toe komt er een bochtje voorbij en af en toe een auto, maar soms ook een uur niet.

We wilden graag naar Kakadu N.P. maar vanwege overstromingen waren veel stukken afgesloten of voor ons onbegaanbaar aangezien we geen 4 WD hebben. Maar gelukkig bleek Litchfield N.P. een goed alternatief!

Bij de Florence Falls vonden we een campsite (zonder electriciteit) en we zaten echt midden in de natuur. Op loopafstand was de waterval met een poeltje waar we lekker in konden zwemmen. Na een warme dag buiten was dit heerlijk! Het water was koud, maar lekker verfrissend en onder de waterval voelt het als een stortdouche, wat echt leuk is!

Helaas zaten er baarsen in het water die het leuk vonden om mij steeds te bijten, eentje tot bloedens aan toe, dus al snel vond ik het wel mooi geweest. Na een lekker zelfgekookt maaltje, bijkletsen bij het kampvuur en genieten van de rust, moesten we toch maar een keer gaan slapen.

Gelukkig waren we nog onwetend, want als we van te voren hadden geweten hoe heet het zou zijn, zouden we wellicht anders beslist hebben, maar om een lang verhaal kort te maken: het was warm... Omdat we geen stroom hebben, kan de airco niet aan en omdat er geen wind stond, bleef het heet in de camper. Henk is de enige mazzelaar die heeft kunnen slapen, hij was zo moe, hij sliep al toen hij zijn hoofd op het kussen legde. De rest van ons heeft de hele nacht wakker gelegen van de hitte.

De volgende ochtend waren we gesloopt en angstig voor de komende 17 dagen... Conclusie was al snel om alleen nog maar te camperen op plekken waar de airco aan kan.

Maar goed, we hadden er nog wel allemaal zin in en toen we ook nog een paar kaketoe’s gespot hebben waren we weer helemaal in de mood om op avontuur te gaan. We begonnen met nog een verfrissende duik in de Florence Falls om af te koelen. Dit keer beten de vissen niet, dus ik vond het alweer iets leuker worden :)

Bij de Wangi Falls hebben we een wandeling gedaan van 1 uur over de top van de waterval heen. Prachtig mooi uitzicht over de uitgestrekte vlaktes! Vervolgens richting de Tolmer Falls waar we van boven op de waterval keken de diepte in. Mooie rotspartijen en weer uitgestrekte vlaktes om van te genieten.

Tot slot nog naar de Buley Rockholes, een waterval die steeds weer een verdiepinkje lager gaat en er allemaal kleine poeltjes zijn waar je in kunt badderen en zwemmen. Een erg leuke plek, waar we eigenlijk wel wat langer hadden willen blijven!

Gelukkig vonden we nu een campsite met electriciteit, dus vannacht kunnen we lekker slapen met de airco aan, dachten we... Mooi niet dus. Die airco maakt een herrie, niet normaal meer! En wij waren nog wel bang dat we niet zouden kunnen slapen vanwege Henk’s gesnurk, maar dit overtreft alles!

We dachten dat het wel zou lukken als we flink zouden koelen en hem dan uit zouden zetten zodra we gaan slapen, maar dan is het weer binnen 5 minuten warmer dan 30 graden.

Dus... wederom lagen 3 mensen de hele nacht wakker. En Henk? Die sliep weer als een roosje ;-)

Die dag reden we naar Katherine en deden we niet zoveel meer. Even wat boodschappen en dat was het wel zo’n beetje. Die avond waren we zo moe dat we wel hebben geslapen. De airco hebben we lange tijd aangehouden en oordopjes hebben er voor gezorgd dat ik het in ieder geval niet hoorde, de anderen vonden een andere manier om toch te slapen.

De Katherine Gorge viel eerlijk gezien een beetje tegen. Je wordt lekker gemaakt met een prachtige foto van de gorge, maar je kan op dat punt eigenlijk niet komen. Tenzij je een dure helicoptervlucht maakt of een meerdaagse hike doet. Wij hebben ons beperkt tot een wandeling van ongeveer 1 uur, waarbij je de berg beklimt en van boven de gorge in kijkt, wat wel een mooi uitzicht was. We wilden iets meer doen, zodat je op meerdere punten de gorge in kon kijken, maar bovenop de berg was alleen maar de brandende zon, geen schaduw te vinden. Verder gaan was niet verantwoord, dus dat hebben we maar niet gedaan. In het zwembad hebben we lekker nog even afgekoeld.

Gabrielle doet in Nederland aan Bikram Yoga (yoga in een ruimte van zo’n 40 graden). Hier in Australie is het buiten al zo’n 40 graden dus ideale omstandigheden om aan de slag te gaan. Ik wilde ook graag meer leren van yoga, dus in ons dagelijkse ritme is de yoga opgenomen. De mannen genieten in hun luie stoel van een biertje, terwijl wij steeds fitter en leniger worden. Zo is iedereen blij :)

Via de wereldberoemde pub in Daly Waters reden we naar Tennant Creek en gingen we van het groenere noorden naar the Red Centre.

Een van de hoogtepunten van onze reis zijn de Devil’s Marbles en tegen zonsondergang is het licht het mooist. We waren ervan overtuigd dat Tennant Creek de dichtsbijzijnde plaats was, maar dat is nog 100 km. In het donker rijden raden ze niet aan, aangezien de kangoeroe’s dan graag oversteken, dus eigenlijk wilden we een camp site dichterbij. Dankzij een vriendelijke Australiër kwamen we terecht in Wauchope, een powered site, tien minuten van de marbles.

De Devil’s Marbles zijn rotsen die door de weersinvloeden rond gesleten zijn. Het bijzondere hier is dat er in de hele omgeving geen rots te zien is, en ineens liggen ze er, met verschillende formaties over een gebied van zo’n 1 km. En daarna houdt het weer op en is het weer gewoon woestijn.

Die dag hebben we de meest extreme hitte meegemaakt tot nu toe: 48 graden! Te warm om ook maar iets te doen. We hebben op de dag lekker bij het zwembad gelegen en in de namiddag gingen we naar de Devil’s Marbles. En het was echt mooi!

Volgende plek op de agenda was Alice Springs, de grootste stad van het red centre. Vergeleken met Nederland is het meer een klein dorpje, maar we hebben wel weer wat faciliteiten. Tijdens onze vorige reis hebben we er heerlijk kangoeroe biefstuk gegeten bij het Overlander Steakhouse, dit moesten we ook even aan Henk & Gabrielle laten proeven.

Heerlijk gegeten en ook nog wat Australiers ontmoet die ons meenamen naar de kroeg. Daar hebben we nog een paar drankjes gedaan met ze en wat kroegspelletjes gespeeld. Erg gezellig gehad!

De volgende dag gingen we nog naar het Reptielen Center, waar we een toelichting kregen en we mochten sommige dieren vasthouden. We durfden het aan om een python om onze nek te leggen (zie foto). Echt bizar hoe dat aanvoelt, maar wat een geweldige ervaring!

Nu zijn we ten westen van Alice Springs bij de Mc Donnell Ranges, waar we midden in de natuur zitten met mooie bergen, meertjes en nog veel meer. Hierover vertellen we de volgende keer weer!

• 13 December 2011 - 14:41

Wiebe:

He mates,

Wat een mooi verhaal. En wat een hitte zeg. Niet normaal. Tja..... het gesnurk van Henk.... van wie zou hij dat nu hebben. Ik heb ook wel eens van die nachten dat ik wakker wordt....
    Goed dat jullie rekening hebben gehouden met de inflatie van Indonesie naar Australie, tering zeg wat een prijzen.
    Leuke foto's. Jammer dat we niet kunnen zien of Henk zijn haar heeft laten groeien. Dat met de Yoga lessen bevalt mij overigens wel: vanuit de luie stoel toekijken.
    Nog veel plezier en geniet ervan en tot de volgende blog.

Groet,
    Jolanda en Wiebe

• 13 December 2011 - 14:50

Anneke:

Wat een mooi verhaal weer!
    En wat een warmte.... Fijn dat jullie het zo naar jullie zin hebben... Maar we missen jullie wel hoor. En zeker Isabelle mist haar oom en tante. Geniet ervan . En ik wacht met smart op het volgende mooie verhaal.

Liefs van ons

• 13 December 2011 - 21:07

Marianne Den Blanken:

Leuk om te lezen! Wat een belevenis! Jammer dat ik geen 30 meer ben! Heb van Ed de site gekregen! Ga verder lekker genieten van jullie verhalen! Groeten aan iedereen!
    p.s. de Auris van Rob rijdt lekker!!!
    Marianne

• 15 December 2011 - 07:27

Peet:

Hai hai,

Zo te lezen genieten jullie alweer volop in Australie. Vast leuk om er weer eens terug te zijn. Maar wat een temperatuur. Heel verschil met wat wij hier hebben. Gemiddeld 8 graden en regen en hagel.
    Heel veel plezier in Australie met jullie vrienden en familie.

Dikke kus