Het land van al mijn dromen...

Door: Yvonne

Blijf op de hoogte en volg Yv&Ro

10 Mei 2012 | Mexico, Cancún

… Nou ja, misschien niet van al onze dromen, maar wel die van Mary Servaes. Je raadt het al: we zijn in Mexico!!

Mexico is een groot land, maar wij verblijven alleen in Yucatan, waar we ons gaan verdiepen in de Maya cultuur. Maar stiekem gaan we ook een beetje vakantie vieren, want tenslotte is dit het eindstation van onze wereldreis!

We komen aan in Cancun, een plek die misschien wel tot de verbeelding spreekt, maar het barst hier van de resorts, de een nog luxer dan de ander. Een beetje Las Vegas, maar dan zonder de casino’s. Hiervoor zijn we niet naar Mexico gekomen, dus we besluiten gelijk de volgende dag naar Merida te gaan.

Reizen in Yucatan is relatief makkelijk en goedkoop. Er rijden goede bussen en op de trajecten die wij hebben afgelegd, kunnen we zelfs nog kiezen hoe laat we wilden vertrekken. Ideaal!

In Merida worden we verrast door de luxe van Mexico. We komen aan in een goedkoop hotel in het centrum en we krijgen een super de luxe suite! Wat een verschil met sommige plekken waar we verbleven in Zuid Amerika! Hier verblijven we met alle liefde een paar dagen…

Wat ook opvalt is dat het makkelijk (en goedkoop) is om een tour te regelen. Omdat we ook echt wat willen leren over de Maya cultuur besluiten we niet op eigen gelegenheid te gaan, maar een tour te boeken. We gaan naar Chichen Itza, Uxmal en Kabah, 3 Mayasites in 2 dagen.

Maar eerst even een beetje historie. De Maya’s bestaan al heel lang (ongeveer zo’n 2.000 voor Christus), maar het hoogtepunt van de beschaving ligt tussen 250 na Christus en 900. Ze leefden niet alleen in Mexico, maar ook in het huidige Guatemala, Honduras etc. Het schijnt ook dat de mooist bewaard gebleven sites niet in Mexico, maar in Guatemala liggen. Iets wat we aanvankelijk van plan waren om te bezoeken, maar nu helaas niet veilig genoeg is.

Veel Mayasteden lagen in de jungle, waar het bloedheet is, maar binnen de huizen van de Maya’s was het lekker koel. Alle bouwwerken zijn op een bepaalde manier gebouwd, waardoor het precies in stand is met de zon. Door naar de sterren en de zon te kijken hebben de Maya’s de welbekende kalender ontworpen. Overigens wordt er hier niet gesproken over het einde van de kalenders. Of de Mexicanen geloven er niet in, of wellicht zijn ze bang dat het ongeluk brengt…

Door de komst van de Spanjaarden is de Mayacultuur tot een einde gekomen. De huidige afstammelingen van de Maya’s zijn gemixt met de Spanjaarden.

Onze eerste tour gaat naar Chichen Itza. Deze site wordt vaak overgeslagen omdat deze te toeristisch is. Dat is zonde, want de piramide (El Castillo) is erg mooi! Gelijk bij binnenkomst zie je hem staan. En het grappige is dat er 2 zijdes helemaal gerestaureerd zijn, de andere 2 zijdes zijn nog zoals ze destijds gevonden zijn. Een heel verschil en erg mooi om te zien.

Als je recht voor de trappen staat en je klapt in je handen, hoor je een heel apart geluid. Dat geluid wordt ook door de Quetzal vogel gemaakt die daar in het gebied leeft. Helaas laat hij zich niet zien op deze dag…

Niet veel later staan we in het Pelote veld. Pelote is een spel waarbij er 2 teams zijn van 7 man die een bal door een cirkel moeten krijgen. Die cirkel hangt op zo’n 3 meter hoogte en men mocht geen handen gebruiken. Wat het ook nog moeilijk maakt is dat de bal ongeveer net zo groot was als de cirkel.

We hoorden verhalen dat men op elkaar en over elkaar klom om te kunnen scoren. Het spel begon bij zonsopgang en eindigde bij zonsondergang. Wie op dat moment de hoogste score had, had gewonnen. Was er geen score? Dan gingen ze de volgende dag gewoon verder.

Na afloop van het spel werd de teamcaptain van ofwel het winnende ofwel het verliezende team (niemand weet het) geofferd. Hij werd onthoofd. Op de muren staan diverse tekeningen waarbij dit uitgebeeld werd.

Naast het veld, staat ook een bouwwerk met allemaal afbeeldingen van schedels. Dit zijn de schedels van de geofferde mannen. En het waren er veel!

Toen wij bij Chichen Itza waren, was het zo’n 41 graden. Na een paar uur waren we oververhit. Op dat moment maakten we kennis met een Cenote: een natuurlijke poel die ofwel ondergronds als bovengronds is en velen zijn met een ondergronds grottenstelsel met elkaar verbonden.

Cenotes komen alleen in Mexico voor en zijn erg mooi om te zien. De Cenote Ik Kil bezoeken wij en we mogen er in zwemmen! Dus we kunnen de hitte van Chichen Itza van ons afspoelen. We springen in het water vanaf een platform van zo’n 5 meter hoog, leuk! Deze cenote is overigens 48 meter diep, dus je moet wel kunnen zwemmen…haha

De volgende dag hebben we de volgende excursie: Uxmal en Kabah. Waren we al onder de indruk van Chichen Itza, Uxmal is veel mooier! Er staan meerdere pyramides en velen zijn goed gereconstrueerd. Er zijn veel tekeningen in te zien en de gebouwen zijn ook goed bewaard gebleven.

Bij Uxmal mag je de meeste gebouwen ook beklimmen en kun je de werken in de muren goed bekijken. Behoorlijk onder de indruk vertrekken we richting Kabah. Kabah is een stuk kleiner, maar minstens zo goed bewaard gebleven. Het heeft het mooie Paleis van de Maskers, welke bestaat uit honderden afbeeldingen van de regengod Chaac.

Op de foto’s zul je overigens zien dat het bij ons helemaal niet druk was toen we de Maya sites bezochten. We konden zelfs foto’s van de grote pyramides maken zonder een mens in beeld. Het voordeel van reizen in het laagseizoen!

Onze volgende bestemming is Tulum. Ook daar staat een Mayatempel, welke bijzonder is vanwege de ligging: aan de zee. Ook deze stond op onze wenslijst en willen we een bezoekje brengen. Het leuke van Tulum is dat het een klein paradijsje is: parelwitte stranden, palmbomen, azuurblauwe zee en kleine hotelletjes. Geen resorts a la Cancun, maar lekker kleinschalig. En een gezellige sfeer!

In Bali hebben we ons PADI Open Water brevet gehaald, maar inmiddels zijn we bijna een halfjaar verder en we hebben nog geen duik gemaakt. Daar brengen we verandering in en gaan met Juan Carlos op pad om de zee in te duiken. Al snel voelde het natuurlijk en doken we tussen het koraal en de visjes. Overigens hier bij Tulum is dat niet echt de moeite waard. Weinig vissen en het koraal oogt een beetje bruin. Een bepaalde soort koraal heeft dezelfde vorm als een cactus, dat is wel leuk om te zien.

Na 2 duiken in de zee hebben we nog niet genoeg gehad, dus we boeken nog een tripje voor de volgende dag: dit keer gaan we in een cenote duiken. Maar eerst bezoeken we de Maya site van Tulum.

Het is er ook behoorlijk warm, in de brandende zon banjeren we langs de tempels en de gebouwen. Deze site is weer totaal anders dan de eerder bezochte sites en op haar eigen manier mooi. Als je wilt kun je verkoeling zoeken in de zee, wij besluiten echter om dat bij ons eigen, fijne hotelletje te doen.

De cenote duik was ook echt een prachtige ervaring. Het water is helder blauw en het wordt een technische duik, want we gaan door een grottenstelsel. Het is heel belangrijk dat je je drijfvermogen goed onder controle hebt. In de grotten daar zijn veel stalagtieten en stalagmieten. Uiteraard is het niet de bedoeling dat we daar met onze duikflessen tegenaan stoten.

Goed luisteren naar de gids en rustig blijven. Op sommige stukken is er geen wateroppervlakte (alleen de bovenkant van de grot). Op andere stukken is er geen licht en moeten we met onze zaklamp schijnen. Maar bovenal moeten we bij de gids blijven. Er zijn meerdere duikers omgekomen omdat ze een verkeerde gang in gegaan zijn en verdwaald zijn.

Maar natuurlijk gebeurt ons dat niet en kunnen we genieten van de duik en het onderwater museum. Prachtig! Als klap op de vuurpijl mogen we ook nog mee met een snorkeltour door de cenote. Dan zwemmen we ineens met nog maar 10 cm ruimte boven ons hoofd door smalle gangetjes. Ook erg leuk om te doen! Hiervoor moet je overigens niet claustrofobisch zijn… haha

De laatste 2 dagen verblijven we toch in een van de resorts van Cancun. Dankzij een goede deal online zitten we er voor relatief weinig geld en doen we even niet zoveel.

Wel doen we nog een tequila proeverij en leren we nog iets van dit bekende drankje uit Mexico.

Er zijn 4 verschillende soorten tequila:
- Blanco. Deze wordt 3x gedestilleerd en daarna gebotteld. Erg scherp van smaak en wordt gedronken met een likje zout vooraf en een limoentje achteraf. Anders is het niet weg te krijgen.
- Reposado. Na het destillatieproces wordt het gerijpt in eiken vaten voor 3-6 maanden
- Añejo. Na het destillatieproces wordt het gerijpt in eiken vaten voor 6-18 maanden
- Reserva/ Extra Añejo. Na het destillatieproces wordt het gerijpt in eiken vaten voor minimaal 36 maanden.

Hoe ouder de tequila is, hoe donkerder de kleur wordt. Alleen de Blanco wordt gedronken met zout en limoen, de anderen drink je straight up.

De tequila is afkomstig van de Agave plant, deze ziet er een beetje uit als een Aloe Vera. De plant groeit voor 10-12 jaar. Daarna wordt hij naar de fabriek gebracht en worden de sappen gebruikt om de tequila van te maken.

Leuk om ook dat geleerd te hebben! Onze conclusie na de proeverij is dat de Reserva toch wel het lekkerst is.

Het eten hier in Mexico is heerlijk! Anders dan dat wij het in Nederland maken, maar super lekker. Wat we overigens niet snappen, is het verschil hier tussen taco’s, tortilla’s en enchiladas. Op een bepaald moment bestelden Robert en ik allebei taco’s. Hij kreeg zachte pannenkoekjes, ik kreeg harde taco’s!! Vreemd… Maar niet minder lekker, haha.

Dit is het einde van de trip. Vandaag vliegen we naar huis en morgen komen we aan. We zullen het zonnetje meenemen!

Liefs,
Yvonne en Robert

Nb. Op de laatste dag van de reis heeft onze laptop het alsnog begeven. De foto’s plaatsen we als we thuis zijn!

• 10 Mei 2012 - 16:50

Wiebe:

Weer een mooi verhaal en zeer interessant die cultuur van de Maya's. Sneu dat de laptop nu kapot is. Dus zien we foto's misschien wel as zaterdag ;-) Nog een paar leuke dagen gewenst en tot gauw.

Groeten
    Jolanda en Wiebe

• 11 Mei 2012 - 19:38

Ed En Biggi:

Hahaha, ook in Nederland krijg je niet altijd wat je besteld hebt. Daarvoor hoef je niet naar Mechico .
    Seeya tomorrow!